Az orvos válaszol: Miért veszélyes, ha több helyre járunk plazmát adni?

A plazmaadás biztonságos eljárás, azonban ha valaki túl gyakran ad plazmát, tehát egyszerre akár több különböző centrumba is jár, az nagyon komoly egészségügyi kockázatokat hordozhat magában. Nem véletlenül hívjuk fel a figyelmet erre minden egyes alkalommal. Most ismertetjük a leggyakoribb problémákat.

A vér összetevőinek elvesztése

A vérplazma számos fontos összetevőt tartalmaz, mint például fehérjéket, antitesteket és elektrolitokat, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Az előírtnál gyakoribb plazmaadás esetén ezeknek az anyagoknak a szintje jelentősen csökkenhet a szervezetben. Ez különösen igaz a fehérjékre és immunglobulinokra, amelyek hiánya gyengeséghez, fáradtsághoz és az immunrendszer gyengüléséhez vezethet.

Elektrolitzavarok

A vérplazma fontos elektrolitokat is tartalmaz, mint például nátriumot, káliumot és kalciumot. Ezek az elektrolitok kritikusak a sejtek működése, az izmok összehúzódása és az idegi impulzusok továbbítása szempontjából. Gyakori plazmaadás esetén az elektrolitok egyensúlya felborulhat, ami izomgörcsöket, fáradékonyságot és más komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Az immunrendszer gyengülése

A plazmaadás során a donor immunglobulinokat, azaz antitesteket is veszít.
Ezek az antitestek nélkülözhetetlenek a fertőzések elleni védekezésben. Ha valaki a megengedettnél gyakrabban ad plazmát, az antitestek szintje lecsökkenhet, ami az immunrendszer gyengüléséhez és a fertőzések iránti fogékonyság növekedéséhez vezethet.

Vashiány és vérszegénység

A plazmaadás normál esetben rendkívül alacsony vérveszteséggel jár, azonban lehetnek olyan ritka esetek, például rosszullét miatti megszakítás, amikor vérveszteség is történik. Ezekben az esetekben orvosaink tájékoztatják a donorokat, és magas vastartalmú ételek fogyasztását, esetleg vaskészítmény szedését javasolják

Kiszáradás

A plazmaadás során jelentős mennyiségű folyadékot is veszíthet a szervezet, ami kiszáradáshoz vezethet, különösen akkor, ha a donor nem pótolja megfelelően a folyadékot. A kiszáradás tünetei közé tartozik a szédülés, a gyengeség, a fejfájás és a koncentrációs zavarok

Véralvadási zavarok

A vérplazma tartalmazza a véralvadáshoz szükséges fehérjéket is. Ha valaki az előírtnál gyakrabban ad plazmát, ezeknek a fehérjéknek a szintje lecsökkenhet, ami véralvadási zavarokat okozhat. Ez különösen veszélyes lehet balesetek vagy műtétek esetén, amikor a szervezetnek gyorsan kell reagálnia a vérveszteségre.

A CSL orvosi csapata mindent megtesz a donorok egészségének védelme érdekében. Rendszeresen ellenőrizzük a donorjaink fehérje- és immunglobulin-szintjét. Ezek csökkenése esetén pedig megfelelő, nagyon alacsony eredmények esetén akár hosszabb (hónapokban mérhető) kizárásokat is alkalmazunk. Ezen idő alatt lehetősége van a szervezetnek a tartalékok feltöltésére. Nagyon fontos, hogy ezt az időt valóban pihenésre használják a donorok, hiszen csak a plazmaadás nélküli idő révén tud regenerálódni a szervezet. Donoraink minden alkalommal orvosi vizsgálaton vesznek részt, ennek részeként a könyökhajlatokat is ellenőrizzük, azonban a keresztdonáció problémájára valódi megoldást csak a közeljövőben bevezetésre kerülő Nemzeti Keresztdonációs és Donorkizárási Regiszter adhat.

Jók és tehetségesek!

Ismerd meg a CSL donorainak színes közösségét! Legújabb rovatunkban azokat a kivételes és sok színű embereket szeretnénk Nektek bemutatni, akik a plazmaadás mellett más területen

Tovább olvasom »